Νέα

Διεθνές συνέδριο TTT2023 Μάλτα: Πρόσκληση για υποβολή προτάσεων μέχρι 31 Ιανουαρίου 2023

ShareThis
Δημοσίευση: 02-09-2022 10:40 | Ενημέρωση: 11-01-2023 01:12 | Προβολές: 8483
Έναρξη: 01-09-2022 |Λήξη: 31-01-2023
[Έληξε]
image

Επίσημος Ιστότοπος Συνεδρίου Taboo - Transgression - Transcendence in Art & Science
https://ttt-conference.org

Το πέμπτο διεθνές συνέδριο Taboo - Transgression - Transcendence in Art & Science θα πραγματοποιηθεί στις 27–29 Σεπτεμβρίου 2023 στη Βαλέτα της Μάλτας. Περιλαμβάνοντας  παρουσιάσεις που αφορούν τόσο τη θεωρία όσο και την καλλιτεχνική πράξη, το TTT2023 συνεχίζει να εστιάζει:

(α) σε ερωτήματα σχετικά με τη φύση του απαγορευμένου και την αισθητική του περιορισμού όπως εκφράζονται στην τέχνη που χρησιμοποιεί την τεχνολογία και την επιστήμη ή εμπνέεται από αυτές, και

(β) στο άνοιγμα ενός ελεύθερου από λογοκρισία χώρου για τη δημιουργική συνάντηση επιστήμης και τέχνης. Μετά το TTT2020 Vienna/Online, η διοικούσα επιτροπή του συνεδρίου εκφράζει τον ενθουσιασμό της για την προοπτική της επανένωσης της επιστημονικής και καλλιτεχνικής κοινότητας στον όμορφο χώρο της Εταιρείας Τεχνών της Μάλτας

Από την αρχή της ύπαρξης, το ταμπού έχει ιχνηλατήσει τα όρια της ανθρώπινης εμπειρίας. Όπως ο Ίκαρος εθελοτυφλούσε μπροστά στον κίνδυνο λόγω ενθουσιασμού, οδηγούμενος τελικά στη μοιραία πτώση, έτσι και οι άνθρωποι είχαν πάντοτε μια ανορθόδοξη σχέση με τους κανόνες που καθορίζουν τα όρια της γνώσης και του πειραματισμού. Το τι συνιστά τα όρια του αποδεκτού, ωστόσο, πρέπει να γίνει αντιληπτό μέσα στους ηθικούς ορίζοντες ενός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου: δεν είναι ασυνήθιστο αυτό που φαίνεται εξωφρενικό και απολύτως παραβατικό σε μια δεδομένη στιγμή, αργότερα να εδραιώνεται σε συνηθισμένη πρακτική. Τα όρια υπόκεινται σε συνεχή δοκιμασία, καθώς ο σύγχρονος επιστημονικός πειραματισμός, αναζητώντας απαντήσεις αλλά και λύσεις που  επιτρέπουν να ξεπεράσουμε τα προβλήματα της ζωής, προάγει την ιδέα μας για τον κόσμο. Η πρόοδος σε πεδία όπως η επεξεργασία του ανθρώπινου γονιδιώματος, η δημιουργία cyborg και η τεχνητή νοημοσύνη, είναι λίγα μόνο παραδείγματα που προς το παρόν εγείρουν διττά ερωτήματα σχετικά με τη φύση της ανθρωπότητας. Εύκολα θα μπορούσε να ανακαλέσει κανείς τον Δρα Φρανκενστάιν, η φιλοδοξία του οποίου να λύσει το μυστήριο της ζωής και του θανάτου τον οδήγησε τελικά στο κατώφλι της απώλειας του ελέγχου του δημιουργήματος από τον δημιουργό.

Καθώς βιώνουμε τον επιστημονικό πειραματισμό και το καλλιτεχνικό παιχνίδι στον απόηχο της πανδημίας, τα ζητήματα στην τέχνη και την επιστήμη συνεχίζουν να ταλαντεύονται μεταξύ της αυτάρκειας, της απομόνωσης, της αγοραφοβίας και της επαναξιολόγησης του θανάτου. Μπροστά στις υπερβολές της γενετικής τροποποίησης που οδηγούν σε μια κατάσταση παραίτησης, ανισότητας και καθήλωσης – της μετατροπής μας σε ασθένεια – λαμβάνει χώρα ένας επαναπροσδιοριμός της ταυτότητας ως παράσιτου αλλά και ως ξενιστή. Έτσι τα ευρήματα για τη μετάδοση της άνοιας δημιουργούν αναστάτωση· τα βήματα προόδου της επιστήμης  επεκτείνουν ουσιαστικά τα όρια της εμπειρίας μας σε σχέση με τον κόσμο και τον εαυτό μας, αποκαλύπτουν όμως  την ευθραυστότητα των κοινωνικών αξιών. Βαθιά εμπλεκόμενη στον ζωντανό λόγο για τη φύση του ταμπού, η τέχνη γίνεται ο κατεξοχήν τομέας του σύγχρονου πειραματισμού με την υπέρβαση των ορίων προκειμένου να προκαλέσει τη συζήτηση, παίζοντας καταλυτικό ρόλο στην ενεργοποίηση πιθανών μορφών παράβασης. Μπορεί αυτή η σχέση να αντέξει μια ώθηση απελευθέρωσης; Είναι δυνατή η απαγόρευση κινήτρων στην επιστήμη και την τέχνη και ποιος/τι τελικά ορίζει τα όρια των αποδεκτών ταυτοτήτων και ιδεολογιών; Βυθιζόμενος κανείς στο ακάθαρτο βασίλειο των ορίων και των περιορισμών, θα μπορούσε να διερευνήσει τις νοητικές δομές που φιλτράρουν την εμπειρία μας από τον κόσμο, ανοίγοντας τελικά χώρο για δημιουργικούς μετασχηματισμούς μέσω της σύνδεσης της τέχνης με την επιστήμη.

Ευπρόσδεκτες είναι υποβολές από όλους τους τομείς της τέχνης, της έρευνας και της τεχνολογίας αιχμής, καθώς και της βασισμένης στις τέχνες έρευνας. Προτεινόμενα, αλλά όχι αποκλειστικά, θέματα είναι αυτά που σχετίζονται με: Biopunk, υβριδικότητα και αισθητική της μετάλλαξης. Cyborg, ενίσχυση και τροποποίηση σώματος. Χημεία του εγκεφάλου, φυσικοί θεραπευτές και βελτίωση του μυαλού. Βιοτεχνολογία, DIY & DIWO και biohacking. Ηθολογία, ανθρώπινη και μη ανθρώπινη. Εξέλιξη, γενετική και πλαστικότητα. Μετα-φύλο, παραβατικές ταυτότητες και κοινωνικά μοντέλα. Ανθρώπινη σεξουαλική απόκριση, νόμοι έλξης και queer ερωτισμός. Παρασιτολογία, συμβίωση και μικροβίωμα. Βιοπολιτική, εκτοπισμός και αντίσταση. Πανδημία, βιοτρόμος και εμπιστοσύνη στην επιστήμη. Μαγεία, έμφυλη αφήγηση και ιστορία της επιστήμης. Επαναφορά της άγριας ζωής (rewilding), υποβάθμιση και αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Η γλώσσα του συνεδρίου είναι η αγγλική. Οι προτάσεις πρέπει να αποστέλλονται ηλεκτρονικά έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 μέσω των συνδέσμων: TTT2023 | Submissions και EasyChair .

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τον επίσημο ιστοχώρο του TTT2023 TTT2023 | Submissions.

Μετά το πέρας του συνεδρίου, τα πρακτικά του TTT2023 Malta θα δημοσιευτούν σε δύο μέρη: ένας επιλεγμένος αριθμός εργασιών θα δημοσιευθεί ως ειδικό τεύχος στο περιοδικό Technoetic Arts, που δημοσιεύεται από την Intellect, και ο κύριος πυρήνας των πρακτικών θα δημοσιευθεί ως τυπική ηλεκτρονική δημοσίευση του Ιονίου Πανεπιστημίου (e-Book, περιλαμβάνεται ISBN).

Το TTT2023 Malta διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου Rewilding Cultures (2022 –2025), από το δίκτυο Feral Labs στο πλαίσιο της Creative Europe, συγχρηματοδοτούμενο για πρώτη φορά από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χάρη σε αυτό το έργο, το TTT επεκτείνει τις δραστηριότητές του πέρα από το συνέδριο, για να συμπεριλάβει μια σειρά εργαστηρίων και περιοχών διαμονής που θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο του 2022. Το έργο συντονίζεται από την Projekt Atol (Σλοβενία) με τους εταίρους Makery (Γαλλία), Catch (Δανία), Schmiede (Αυστρία), Bioart Society (Φινλανδία), Cultivamos Cultura (Πορτογαλία), Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Ελλάδα) και Radiona (Κροατία).

Επίσημος ιστότοπος: https://ttt-conference.org | Περισσότερες πληροφορίες: av-ttt@ionio.gr

=================

Σχετικά με το TTT

Το TTT είναι μια διεπιστημονική και περιοδεύουσα εκδήλωση, όπου τόσο επαγγελματίες όσο και θεωρητικοί παρουσιάζουν και συζητούν τη σύνδεση τέχνης-επιστήμης ή/και της τέχνης με την τεχνολογία. Το TTT, που δημιουργήθηκε από την Dalila Honorato, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, βασίζεται στην υποστήριξη ενός μεγάλου άτυπου δικτύου διεθνών ερευνητών και επαγγελματιών που αναπτύσσουν τις δραστηριότητές τους στα όρια των τομέων της τέχνης και της επιστήμης. Η σειρά συνεδρίων TTT υποστηρίζεται από τη Διοικούσα Επιτροπή της οποίας τα μέλη περιλαμβάνουν τους: Roy Ascott (Ηνωμένο Βασίλειο), Ανδρέα Φλώρο (Ελλάδα), Dalila Honorato (Ελλάδα/Πορτογαλία), Gunalan Nadarajan (ΗΠΑ), Melentie Pandilovski (Αυστραλία/Βόρεια Μακεδονία), Stelarc (Αυστραλία), Polona Tratnik (Σλοβενία) και Adam Zaretsky (ΗΠΑ/Ελλάδα). Το TTT έχει φιλοξενηθεί στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (2016-2017), στο Μεξικό (2018), στην Αυστρία (διαδικτυακά το 2020) και σύντομα θα φιλοξενηθεί στη Μάλτα (2023).


Επιστροφή
ESPA
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας