Νέα

Συνεργασία του Κέντρου Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, με το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHELab), του Ιονίου Πανεπιστημίου

ShareThis
Δημοσίευση: 21-11-2022 17:40 | Προβολές: 1569
image

Μια σημαντική ερευνητική συνεργασία ξεκινά το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHELab) του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου με το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον. Αντικείμενό της είναι η Ψηφιακή Βιοϊατρική στον τομέα των Νευροεκφυλιστικών Νόσων και επιτεύχθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη αμερικανικών Πανεπιστημίων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στα πλαίσια του προγράμματος Pharos Summit 2022.

Το BiHELab θα συνεργαστεί με την Σχολή Βιοϊατρικής Πληροφορικής καθώς και με την Ιατρική Σχολή McGovern στο UTHealth Houston. Με βάση τις υπολογιστικές μεθοδολογίες που ήδη διαθέτει, το BiHELab θα αναπτύξει ερευνητικά πρωτόκολλα ταξινόμησης και επεξεργασίας προφίλ ασθενών, τα οποία θα παρέχει Ιατρική Σχολή McGovern με στόχο αυτά να ενσωματωθούν σε συστήματα υποστήριξης αποφάσεων από την Σχολή Βιοϊατρικής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Τέξας. Η ενσωμάτωση αυτή θα οδηγήσει σε ψηφιακές εφαρμογές που μέσω της βιοτεχνολογίας θα αναλύουν την εξέλιξη πολυπαραμετρικών βιολογικών μηχανισμών.

Ο Καθηγητής Paul Schulz του Πανεπιστημίου του Τέξας που επισκέφτηκε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο δήλωσε ότι «είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι για αυτήν την συνεργασία επειδή ο συνδυασμός των τομέων εξειδίκευσής μας θα αποκαλύψει πληροφορίες για τη διάγνωση και τη θεραπεία νευροεκφυλιστικών διαταραχών που ο τομέας μέχρι στιγμής είχε μεγάλη δυσκολία στο να κατορθώσει»

Η πρακτική σημασία της συνεργασίας αυτής επεκτείνεται σε πολλά επίπεδα. «Ερευνητικά επεκτείνονται οι δραστηριότητες του Εργαστηρίου μας στον ευρύτερο τομέα της Ψηφιακής Βιοϊατρικής και Βιοτεχνολογίας με εταίρους υψηλής τεχνογνωσίας. Για την υλοποίηση της συνεργασίας θα απαιτηθεί κινητικότητα νέων κυρίως ερευνητών ανάμεσα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο του Τέξας σε ετήσια βάση», ανέφερε ο Καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος, Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου του Ιονίου Πανεπιστημίου.

«Η τεχνογνωσία που θα μεταφερθεί στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο από την ανωτέρω συνεργασία, θα μας ανοίξει νέους εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς ορίζοντες. Αναμένουμε αντίστοιχες συνεργασίες και σε άλλα γνωστικά πεδία που θεραπεύονται στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο», ανέφερε ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος.


Επιστροφή
ESPA
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας