Νέα

20 χρόνια Τμήμα Πληροφορικής: Επιτιμοποίηση του Διακεκριμένου Επιστήμονα της Πληροφορικής, Ομότιμου Καθηγητή Jack J. Dongarra

ShareThis
Δημοσίευση: 29-04-2024 19:08 | Προβολές: 825
gr  pdf.png  Δελτίο Τύπου
Mέγεθος: 1.34 MB :: Τύπος: Αρχείο PDF
gr  pdf.png  Πρόσκληση
Mέγεθος: 1.36 MB :: Τύπος: Αρχείο PDF
image

Το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 ετών από την ίδρυσή του, έχει την τιμή να ανακοινώσει την Αναγόρευση σε Επίτιμο Διδάκτορα, του κορυφαίου επιστήμονα της πληροφορικής, Ομότιμου Καθηγητή Jack J. Dongarra, με αφορμή τις εξαιρετικές συνεισφορές του στον τομέα της υπολογιστικής επιστήμης και της υπερυπολογιστικής.

Ο κ. Dongarra είναι εξέχουσα προσωπικότητα στους χώρους της επιστήμης υπολογιστών και της αριθμητικής ανάλυσης, όντας ιδιαίτερα γνωστός για το έργο του στην υπολογιστική υψηλών επιδόσεων (high-performance computing), τη γραμμική άλγεβρα και την παράλληλη υπολογιστική, τις εξελιγμένες αρχιτεκτονικές υπολογιστών, τη μεθοδολογία και τα εργαλεία για υπολογιστές παράλληλης επεξεργασίας. Είναι κάτοχος, μεταξύ άλλων, του Βραβείου ACM Τuring Αward 2021, το οποίο αποτελεί ύψιστη διάκριση στην επιστήμη της Πληροφορικής, ευρέως γνωστό και ως «βραβείο Νόμπελ της Πληροφορικής».

Οι αλγόριθμοι και το λογισμικό του θεωρούνται κινητήριες δυνάμεις για την ανάπτυξη της υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων και έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε πλήθος περιοχών της επιστήμης υπολογιστών, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Γραφικά Υπολογιστών. Διακρίνεται, τέλος, για την αφοσίωσή του στην επιστημονική κοινότητα και την εκπαίδευση νέων ερευνητών.

Η επιτιμοποίηση του κ. Dongarra ενισχύει τη φήμη του Τμήματος Πληροφορικής ως κέντρου αριστείας και αναδεικνύει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ως έναν από τους παγκοσμίως αναγνωρισμένους προορισμούς για την εκπαίδευση και την έρευνα.

 

Η τελετή επιτιμοποίησης θα πραγματοποιηθεί την

Πέμπτη 16 Μαΐου 2024, ώρα 20:00,

 στην Ιόνιο Ακαδημία, στην Κέρκυρα.

Η τελετή θα μεταδοθεί και μέσω του καναλιού YouTube του Ιονίου Πανεπιστημίου στο:

https://www.youtube.com/live/1siE8YrbQKw?si=6s3X88hpBN6i1VZ6


Βιογραφικό σημείωμα του τιμώμενου: Γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1950 στο Σικάγο των Η.Π.Α. Έλαβε Πτυχίο (BSc degree) Μαθηματικών από το Chicago State University το 1972 και Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών (MSc degree) στην Επιστήμη των Υπολογιστών από το Illinois Institute of Technology, το 1973. Το 1980 ανακηρύχθηκε διδάκτορας (PhD) στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, από το Πανεπιστήμιο του New Mexico, υπό την επίβλεψη του διακεκριμένου Καθηγητή Μαθηματικών και Επιστήμης των Υπολογιστών Cleve Moler.

Είναι Ομότιμος Καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Tennessee (Knoxville), όπου ίδρυσε και διευθύνει το Εργαστήριο Καινοτομίας Πληροφορικής (Innovative Computing Laboratory).

Ο κ. Dongarra είναι εξέχουσα προσωπικότητα στους χώρους της επιστήμης υπολογιστών και της αριθμητικής ανάλυσης, όντας ιδιαίτερα γνωστός για το έργο του στην υπολογιστική υψηλών επιδόσεων (high-performance computing), τη γραμμική άλγεβρα και την παράλληλη υπολογιστική, τις εξελιγμένες αρχιτεκτονικές υπολογιστών, τη μεθοδολογία και τα εργαλεία για υπολογιστές παράλληλης επεξεργασίας.

Είναι κάτοχος, μεταξύ άλλων, του Βραβείου ACM Τuring Αward 2021, το οποίο αποτελεί ύψιστη διάκριση στην επιστήμη της Πληροφορικής, ευρέως γνωστό και ως «βραβείο Νόμπελ της Πληροφορικής». Οι αλγόριθμοι και το λογισμικό του θεωρούνται κινητήριες δυνάμεις για την ανάπτυξη της υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων και έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε πλήθος περιοχών της επιστήμης υπολογιστών, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Γραφικά Υπολογιστών. Διακρίνεται, τέλος, για την αφοσίωσή του στην επιστημονική κοινότητα και την εκπαίδευση νέων ερευνητών.


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
ESPA
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας