Σε διαδικασία αναμονής για την έκδοση πέντε νέων προκηρύξεων οι οποίες φέρνουν πάνω από 8.800 προσλήψεις σε ένοπλες δυνάμεις, αστυνομία, συνοριοφυλακή και πυροσβεστική.
Πιο αναλυτικά:
1.264 θέσεις στη δημοτική Αστυνομία
Στην τελική ευθεία η έκδοση της προκήρυξης για την αστυνομία στους δήμους.
Ήδη από τα μέσα Ιανουαρίου έχει δόθηκε η δυνατότητα στους δήμους να υποβάλλουν τα αιτήματά τους στο ΥΠΕΣ για το έντσολο προσωπικό και μένει η έγκριση του επόμενου σταδίου προκειμένου να γίνει η κατάταξη των θέσεων ανά δήμο.
Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους, για τους κλάδους ΠΕ και ΤΕ Δημοτικής Αστυνομίας και το 35ο έτος, για τον κλάδο ΔΕ Δημοτικής αστυνομίας 28ο και να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,63 οι γυναίκες και 1,70 οι άνδρες.
Σημειώνεται ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου το υπουργείο Εσωτερικών θα κινήσει τις διαδικασίες για τις 1.264 προσλήψεις δημοτικών αστυνομικών μέσω ΑΣΕΠ.
Η διαδικασία επιλογής θα γίνει εξ΄ολοκλήρου από το ΑΣΕΠ.
Συμμετέχουν πτυχιούχοι ΑΕΙ - ΤΕΙ και απόφοιτοι οποιουδήποτε τύπου Λυκείου.
Γίνονται δεκτοί, όλοι οι τίτλοι σπουδών.
Η μοριοδότηση των υποψηφίων γίνεται με βάση τον βαθμό τίτλου σπουδών, την εντοπιότητα, τη γνώση επιπλέον ξένης γλώσσας (εκτός εκείνης που αποτελεί απαραίτητη υπόθεση) και την ιδιότητα του πολυτέκνου ή του τέκνου πολυτέκνου.
2.900 ΕΠΟΠ
Ειδικότερα αναμένεται η έγκριση για την πρόσληψη 1.460 σπουδαστών στα ΑΣΕΙ- ΑΣΣΥ και παράλληλα δρομολογούνται οι ενέργειες υποβολής αιτήματος προς το υπουργείο Εσωτερικών για την πρόσληψη 2.900 ΕΠΟΠ εντός του 2023.
Παράλληλα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες απόφαση με τα απαιτούμενα προσόντα και τις ειδικότητες του Στρατού Ξηράς.
Υπενθυμίζεται ότι το 2022 εγκρίθηκαν οι προσλήψεις 1.438 σπουδαστών ΑΣΕΙ -ΑΣΣΥ, 1.600 ΕΠΟΠ και 1.288 ΟΒΑ, ενώ για την ανανέωση και ενδυνάμωση του προσωπικού Ε.Δ. έχει προγραμματιστεί σε βάθος 5ετίας, η αύξηση θέσεων κατά 2.580 για τα ΑΣΕΙ -ΑΣΣΥ και η πρόσληψη 8.000 ΕΠΟΠ και 5.000 ΟΒΑ.
3.630 μόνιμοι στην πυροσβεστικ΄ή
Ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις 3.600 μονίμων στην πυροσβεστική, εκ των οποίων οι 3.505 θέσεις εργασίας κατανέμονται στο πυροσβεστικό προσωπικό Γενικών Καθηκόντων και οι υπόλοιπες 125 στο πυροσβεστικό
προσωπικό Ειδικών Καθηκόντων.
Πρόθεση του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος είναι να προγραμματίσει προσλήψεις πριν την αντιπυρική περίοδο.
Όπως έχει προαναγγείλει και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, κατά την παρουσίαση του προγραμματισμού προσλήψεων για το 2023 η πλειονότητα των θέσεων θα απευθύνεται σε απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Οι οργανικές θέσεις Πυρονόμων - Αρχιπυροσβεστών - Υπαρχιπυροσβεστών - Πυροσβεστών Γενικών Καθηκόντων προσαυξάνονται κατά τρεις θέσεις και καταλαμβάνονται από τους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, οι οποίοι κρίθηκαν επιτυχώς από τα αρμόδια συμβούλια προς ένταξη στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό, κατ’ εφαρμογή των παραγράφων 7 και 8 του άρθρου 15 του ν. 3938/2011.
Αντιστοίχως, καταργούνται 3 οργανικές θέσεις πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης και οι εναπομείνασες οργανικές θέσεις αυτών ανέρχονται σε 1.557.
400 προσλήψεις συνοριοφυλάκων
Την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων εντός του 2023 ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος σε σύσκεψη που είχε στην Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης για θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης.
Ο υπουργός κάλεσε παράλληλα την Τουρκία να σταματήσει να εργαλειοποιεί δυστυχισμένους μετανάστες και να σεβαστεί τα ελληνικά σύνορα, που αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης.
Οι 250 εκ των συνοριοφυλάκων θα τοποθετηθούν στις θέσεις τους εντός του Φεβρουαρίου και οι υπόλοιποι 150 στους επόμενους μήνες.
Με την ενίσχυση των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης και με την επέκταση του φράχτη στον Έβρο καθιστούμε τα σύνορά μας οριστικά απροσπέλαστα, τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί ούτε έναν παράνομο μετανάστη.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους πριν από τη σύσκεψη είπε τα εξής:
«Η ασφάλεια της πατρίδας μας προϋποθέτει την ασφάλεια των συνόρων μας.
Ένα σκληρό έργο καθημερινά από την Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να προστατέψει τα σύνορα της πατρίδας στον Έβρο, που αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης με την γειτονική Τουρκία. Εκεί όπου σήμερα υπηρετούν 1.800 συνοριοφύλακες, οι οποίοι μέσα στο 2022 με την δράση τους, με την παρουσία τους και τις περιπολίες τους απέτρεψαν 260.000 μετανάστες να μπουν με παράνομο τρόπο στην πατρίδα μας.
Ταυτόχρονα, η Ελληνική Αστυνομία έχει συλλάβει πάνω από 1400 εγκληματίες, οι οποίοι διακινούν παράνομους μετανάστες στην χώρα και τους έχει οδηγήσει στην Δικαιοσύνη.
Τώρα με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ αναβαθμίζουμε τα μέτρα προστασίας στα σύνορα, υλοποιούμε το σχέδιο της Αστυνομίας «Ακρίτας» και προχωράμε στην κατασκευή άλλων 35 χιλιομέτρων τεχνητού εμποδίου, του λεγόμενου φράχτη στον Έβρο προκειμένου να ενισχυθεί η αποτρεπτική ικανότητα της Ελληνικής Αστυνομίας. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 100.000.000 ευρώ περιλαμβανομένου και του Φ.Π.Α., το οποίο αναμένεται να εκτελεστεί από τις μεγαλύτερες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες.
Ταυτόχρονα μέσα στο 2023 η συνοριοφυλακή μας ενισχύεται με άλλους 400 συνοριοφύλακες. Οι 250 αναλαμβάνουν υπηρεσία μέσα στο Φεβρουάριο και άλλοι 150 πρόκειται να στελεχώσουν τους επόμενους μήνες τη δύναμη που φυλά τα σύνορα της πατρίδας μας, ώστε να καταστούν οριστικά απροσπέλαστα συμβάλλοντας καθοριστικά στην ασφάλεια της πατρίδας, στην ασφάλεια των πολιτών, στην ασφάλεια των υποδομών της χώρας».
700 μόνιμοι στο υπουργείο Δικαιοσύνης
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η δημιουργία της νέας προκήρυξης για την πρόσληψη 700 μονίμων στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι θέσεις αφορούν στο σύνολό τους τη Δικαστική Αστυνομία.
Με τη νέα προκήρυξη της Δικαστικής Αστυνομίας θα προσληφθεί ένστολο προσωπικό (600 θέσεις), αλλά και πολιτικό (100 προσλήψεις). Στο σύνολό τους οι 700 νέοι διοριστέοι θα επιλεγούν με γραπτές εξετάσεις και ψυχοτεχνικά τεστ.
Όσοι επιλέξουν τον αστυνομικό κλάδο θα περάσουν επιπλέον από αθλητικές δοκιμασίες. Η διαδικασία επιλογής γίνεται χωρίς την εμπλοκή του ΑΣΕΠ. Ολόκληρη η διαδικασία (δημιουργία προκήρυξης, αιτήσεις, αποτελέσματα) θα γίνει εξ΄ ολοκλήρου από το υπ. Δικαιοσύνης.
Ο νέος γραπτός διαγωνισμός του υπ. Δικαιοσύνης δεν πρέπει να συγχέεται με τον αναμενόμενο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του Δημοσίου.
Ποιοι συμμετέχουν
Στην διαδικασία επιλογής μπορούν να συμμετάσχουν υποψήφιοι των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ.
Τονίζεται ότι θα γίνονται δεκτοί όλοι οι τίτλοι σπουδών. Δηλαδή, οποιοδήποτε πτυχίο ΑΕΙ-ΤΕΙ και όλοι οι τύποι απολυτηρίων Λυκείου και διπλωμάτων ΙΕΚ.
Τα προσόντα (μόνο για θέσεις ενστόλων) που διασφαλίζουν τη συμμετοχή στο διαγωνισμό:
Όριο ηλικίας: για το πολιτικό προσωπικό από 21 και πάνω, για το αστυνομικό από 21 έως 30 ετών
Ανάστημα: για το πολιτικό προσωπικό δεν υπάρχει, για το αστυνομικό είναι πάνω από 1,70 για τους άνδρες και 1,63 για τις γυναίκες
Γνώση χειρισμού Η/Υ: αφορά τη γνώση σε τρία απλά αντικείμενα - επεξεργασία κειμένου, υπολογιστικά φύλλα, διαδίκτυο (φροντίστε από τώρα όσοι δεν έχετε)
Γνώση ξένης γλώσσας: πολύ καλή γνώση (Advance) για πτυχιούχους ΑΕΙ-ΤΕΙ και καλή (Β2) για αποφοίτους Λυκείου (φροντίστε από τώρα όσοι δεν έχετε). Σημαντικό: Για όσους επιλέξουν θέσεις Πολιτικού προσωπικού δεν
ισχύουν τα όρια ηλικίας και αναστήματος. Αυτά αφορούν μόνο το ένστολο προσωπικό
Πως θα γίνει η επιλογή των υποψηφίων
Για το πολιτικό προσωπικό: Ψυχοτεχνικές και υγειονομικές εξετάσεις - Γραπτές εξετάσεις - Προφορικές εξετάσεις
Για το αστυνομικό προσωπικό: Ψυχοτεχνικές και υγειονομικές εξετάσεις - Αθλητικές δοκιμασίες - Γραπτές εξετάσεις - Προφορικές εξετάσεις