Νέα

Δωρεάν εργαστήριο από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος - Πανεπιστήμιο Harvard

ShareThis
Δημοσίευση: 14-05-2023 20:32 | Προβολές: 617

Στο πλαίσιο της ετήσιας σειράς εργαστηρίων 2022–2023, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος προσφέρει το εργαστήριο με θέμα: «Η Μικρασιατική Καταστροφή και η Άφιξη, Εγκατάσταση και Ενσωμάτωση των Προσφύγων στην Ελλάδα».

  • Ημερομηνίες: 10-11 Ιουνίου 2023, 11:00 πμ–3:00 μμ
  • Τοποθεσία: ΚΕΣ, Ναύπλιο
  • Διοργάνωση: ΚΕΣ
  • Ανοικτό σε: Όλους/ες (μέχρι 18 θέσεις)
  • Περίοδος αιτήσεων: 24 Απριλίου–21 Μαΐου 2023
  • Ακαδημαϊκός συντονισμόςΕμμανουήλ Γ. Χαλκιαδάκης (Διδάκτωρ Ιστορίας, Μέλος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Π.Τ.Δ.Ε.), σύμβουλος-καθηγητής (Σ.Ε.Π.) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο & Επιστημονικός Συνεργάτης Κ.Ε.Σ. στη Νεότερη Ελληνική Ιστορία 2020-2022)
  • Συντονισμός δραστηριότητας: Ματίνα Γκόγκα (ΚΕΣ)

Αίτηση

Περιγραφή

Η «Μικρασιατική Καταστροφή» αποτελεί έναν συναισθηματικά φορτισμένο ιστορικό όρο που έχει υιοθετηθεί από την ελληνική ιστοριογραφία, για να περιγράψει τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του Νεότερου Ελληνισμού. Αναφέρεται στον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, μετά την ήττα του ελληνικού στρατού κατά τη μικρασιατική εκστρατεία (1922), και στα αποτελέσματά του.

Το Εργαστήριο εστιάζει σε όλες τις παραμέτρους τις Μικρασιατικής Καταστροφής και της μετακίνησης των προσφύγων στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο συντονιστής και οι συμμετέχοντες/ουσες θα εστιάσουν στα προσφυγικά ρεύματα της περιόδου 1914-1922, στην εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν και κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, στον ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων και στις διεθνείς εξελίξεις, στις ισορροπίες και στους ανταγωνισμούς, στα λάθη και στις παραλείψεις της ελληνικής πλευράς, στη «Μεγάλη Ιδέα», στην κατάρρευση του μετώπου του ελληνικού στρατού, στην έξοδο των ελληνικών πληθυσμών από τη Μικρά Ασία, και στην άφιξη, προσωρινή εγκατάσταση, αποκατάσταση και τελική ενσωμάτωση των προσφύγων στο ελληνικό κράτος. Τέλος, θα επισημανθεί η συμβολή των προσφύγων στην εξέλιξη της σύγχρονης Ελλάδας.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί μια επιπλέον διάλεξη σχετική με τους πρόσφυγες του 1922 από τον ιστορικό Νίκο Ανδριώτη, ενώ η επίσκεψη των συμμετεχόντων στον προσφυγικό συνοικισμό «Νέο Βυζάντιο» του Ναυπλίου, καθώς και αναδίφηση σε μαρτυρίες προσφύγων και η διεπιστημονική προσέγγιση της γνώσης, θα εξασφαλίσουν μία, κατά το δυνατόν, βιωματική προσέγγιση της Ιστορίας.

Στόχοι

Oι συμμετέχοντες/ουσες στο εργαστήριο αναμένεται να:

  • Εξοικειωθούν με το ιστορικό πλαίσιο της Μικρασιατικής Καταστροφής και τις συνθήκες ζωής και εγκατάστασης των προσφύγων στο ελληνικό κράτος.
  • Εξετάσουν τα αίτια και τις αφορμές της Μικρασιατικής Καταστροφής, τις παραλείψεις και τα λάθη των υπευθύνων, τον ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής και τον μεταξύ τους ανταγωνισμό, τις συνθήκες μετακίνησης των προσφύγων στην Ελλάδα, τις δυσκολίες εγκατάστασης και ενσωμάτωσής τους.
  • Αξιολογήσουν, κατά το δυνατόν, τα αποτελέσματα της Μικρασιατικής Καταστροφής αλλά και τον σημαντικό ρόλο των προσφύγων στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας.
  • Αναστοχαστούν πάνω στις δυσκολίες της εγκατάστασης των προσφύγων, στις συνθήκες διαβίωσής τους και στη σχέση τους με τους γηγενείς.
  • Διερευνήσουν όψεις της εγκατάστασης των προσφύγων σε πτυχές της καθημερινής ζωής.
  • Να εντοπίσουν τις αναλογίες του προσφυγικού ζητήματος με ανάλογες περιπτώσεις σήμερα.
  • Να αναλύσουν κριτικά κείμενα, φωτογραφίες, έργα τέχνης και άλλα ιστορικά ντοκουμέντα σχετικά με τη Μικρασιατική Καταστροφή και τους πρόσφυγες.
  • Να γνωρίσουν δια ζώσης ένα παράδειγμα προσφυγικού συνοικισμού, τον συνοικισμό του Ναυπλίου «Νέο Βυζάντιο, όπως διασώζεται σήμερα.

Αιτήσεις και συμμετοχή

Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν, και δεν απαιτούνται προηγούμενες γνώσεις γύρω από τα αντικείμενα που θα συζητηθούν.

Η επιλογή των δεκαοκτώ (18) συμμετεχόντων/ουσών θα γίνει με βάση τη σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης (first-come-first-served). Σε περίπτωση που οι αιτήσεις υπερβούν τις δεκαοκτώ (18), κριτήριο επιλογής θα είναι η συμμετοχή για πρώτη φορά σε εργαστήριο του ΚΕΣ σε συνδυασμό με το χρόνο υποβολής της αίτησης.

Το ΚΕΣ θα χορηγήσει στους/στις συμμετέχοντες/συμμετέχουσες που θα παρακολουθήσουν όλες τις ενότητες ευχαριστήρια επιστολή που θα πιστοποιεί τη συμμετοχή τους στο εργαστήριο.

Όλοι/ες οι αιτούντες/ούσες θα ειδοποιηθούν από το ΚΕΣ μέχρι τις 22 Μαΐου 2023 με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την εξέλιξη της αίτησής τους. Οι συμμετέχοντες/ουσες χρειάζεται να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και θα ενημερωθούν και τηλεφωνικά για τη συμμετοχή τους και σχετικές φόρμες που θα χρειαστεί να υποβάλλουν. Για διευκρινίσεις σχετικά με το εργαστήριο και τη διαδικασία των αιτήσεων μπορείτε να απευθύνεστε καθημερινά (10:00 πμ–5:00 μμ) στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, στο τηλέφωνο 27520 47040.

Το ΚΕΣ παρακολουθεί διαρκώς τις οδηγίες του Πανεπιστημίου Harvard και των Ελληνικών Αρχών, τηρώντας αυστηρά όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Σε περίπτωση που οι σχετικοί κανονισμοί και οδηγίες διαφοροποιηθούν από τα ισχύοντα, το ΚΕΣ θα προσαρμοστεί άμεσα, ενημερώνοντας αναλόγως και τους συμμετέχοντες/ουσες του εργαστηρίου.

Δείτε περισσοτερες πληροφορίες εδώ!


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
ESPA
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας